dimarts, 22 de setembre de 2009

La Festa Major de BCN: La Mercè 2009

Barcelona dues co-patrones que celebren la seva festa major en dos moments ben separats de l’any. Les festes de la Mercè són al Setembre i les de Santa Eulàlia que es celebren al Febrer.

La Mercè és la Festa Major de tardor de la ciutat de Barcelona i la més coneguda de les dues. Durant cinc dies i cinc nits, del 23 al 27 de setembre, s'hi realitzen diverses activitats per tota la ciutat. De fet engunay són prop de 600 activitats: des de les 75 companyies de circ i teatre de carrer que hi haurà al Castell de Montjuïc i al Parc de la Ciutadella, fins als 100 concerts de música, passant per participar en el Correfoc, el correfoc infantil, la Gimcana, la Cursa, passejar per la Ciutat de les Persones, o veure cada nit les projeccions que hi haurà a la façana de l’Ajuntament. En total hi haurà 30 escenaris i espais principals, distribuïts per tota la ciutat.

La programació és molt àmplia i internacional. Hi haurà artistes provinents de França, Suècia, Gran Bretanya, Canadà, Estats Units, Austràlia, Marroc, Xile, o Xina; a més de Turquia, on Istanbul és la ciutat convidada d’aquest any.

Web de la Mercè 09
El programa el podeu veure a: Programa

La Cavalcada

En la cavalcada d’enguany, que va de Pelai a l’Avinguda de la Catedral, passant per La Rambla, Ferran, la Plaça de Sant Jaume, Via Laietana i Joaquim Pou hi trobareu capgrossos i molts elements més que identificaran cadascun dels blocs d’un espectacle itinerant que ha esdevingut un dels actes centrals de la Festa Major de Barcelona. Artistes de carrer i personatges procedents de la tradició barcelonina (del Lleó i el Bou, als Cavallets Cotoners) van de la mà per oferir-nos un espectacle ple de música i de colors que lliga les tradicions d’ahir i les celebracions d’avui.

La cavalcada es dividirà en tres blocs: un per celebrar l'Any Amades, un altre per celebrar l'Any Cerdà i un altre per a l'Any Monturiol. L’Any Amades commemora el cinquantenari de la mort d’aquest folklorista, l’Any Cerdà, amb motiu dels 150 anys del pla de l’Eixample, i l’Any Monturiol, que coincideix amb els 150 anys de l’avarament del submarí Ictineu.

Web de la cavalcada

El circ a Montjuïc

La ciutat ha recuperat el Castell de Montjuïc i enguany es converteix durant la Mercè en un gran circ per a tota la família i acollirà prou activitats com per passar-s’hi un dia sencer. Hi haurà escenaris al fossat, a la vora del pont llevadís, al pati de canons de dintre del museu... Una vegada al castell, cadascú es podrà programar la seva pròpia visita, perquè a cada hora hi haurà diversos espectacles i activitats simultànies.

Màgia, teatre gestual, números per a un sol actor i per a una companyia sencera, acrobàcies aèries... Totes les propostes s’adrecen tant al públic infantil com a l’adult, i es complementen amb altres activitats com ara tallers relacionats amb el món del circ.

Web de les Activitats de Circ

Diades Castelleres

Els Castellers de Barcelona compleixen quaranta anys de vida durant els quals han aconseguit consolidar la presència d’aquesta tradició a les festes de la Mercè.

El dijous 24 a les 12:30, com sempre, a la Plaça Sant Jaume, tindrà lloc la Diada Castellera de Colles Locals, amb la participación dels Castellers de Barcelona i les colles de Sants, Sagrada Família, Vila de Gràcia i Poble-sec.

El diumenge 27, a les 12 h i també a la mateixa plaça, els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca protagonitzen una Festa Castellera en què els barcelonins fan d’amfitrions d’algunes de les millors colles de Catalunya.

Web de la diada de colles locals

Web de la diada castellera de les colles convidades

Tres nits de Focs Artificials

El Festival Pirotècnic Internacional de Barcelona arriba enguany a la seva XII edició. Com cada any, tres pirotècnies de diferents països s’apunten a la festa i ens ofereixen les creacions més espectaculars de llum i foc. La Platja de la Barceloneta acollirà les nits de dijous, divendres i dissabte espectacles de tres pirotècnies de primer nivell: Rozzi Fireworks (EUA), Focs d’artifici Europlà (Espanya) i Fêtes et Feux (França). Ho podreu veure des de l’Espigó del Gas (al passeig Marítim, a tocar de l’Hospital del Mar).

Web del focs

Un piromusical de pel•lícula

El diumenge 27 a les 22h hi ha el Piromusical que acomiadarà la Mercè 2009, com sempre a la Font mágica de Montjuïc, a l’Avinguda Maria Cristina. El d’enguany ret homenatge als compositors de música de cinema en forma d’un gran espectacle en què podreu escoltar els temes més representatius de les bandes sonores de pel•lícules actuals. El Piromusical també celebra els 50 anys de la nova cançó, alguns temes de la qual sonaran en el primer bloc de l’espectacle.

Web del piromusical


Vídeos relacionats