dimecres, 15 d’abril de 2009

Revolta de Quintes a la Vila de Gràcia (part I)

En el marc dels actes de la celebració Revolta de les Quintes 2009” hi ha actes programats a partir del dijous 16 i fins dimecres 29 d'abril de 2009. Aquesta celebració rememora la Revolta de les Quintes del 1870. L’acte més emblemàtic tindrà lloc aquest 19 d'abril quan Gràcia canviarà les plaques de la plaça Rius i Taulet per les de Vila de Gràcia.

Activitats del Dissabte 18: Diada Bastonera
  • 17h. Inici del Cercavila de les Colles Infantils. Passeig Sant Joan.
  • 18h. Espectacle infantil de conta contes. Passeig Sant Joan.
  • 18h. Inici del Cercavila de les Colles Grans. Passeig Sant Joan, Sant Antoni Marià Claret, Tordera, Quevedo, Plaça John Lennon, Puigmartí, Torrijos, Virreina, Astúries, Diamant, Verdi, Revolució, Ramon i Cajal, Sol, Xiquets de Valls, Mariana Pineda, Vila de Gràcia.
  • 20h. Ballada de Bastons. Plaça de la Vila de Gràcia.

Activitats del Diumenge 19: Diada Castellera
  • 11h. Cercavila de Colles de Cultura Popular. Sant Lluís, Torrijos, Puigmartí, Penedès, Plaça de la Vila.
  • 12h. Canvi de les plaques de la plaça Vila de Gràcia.
  • 12:30. Trobada Castellera de la Independència. Plaça Revolució (final de Verdi). Minyons de Terrassa, Colla Jove xiquets de tarragona i Castellers de la Vila de Gràcia.

La nova Plaça de la Vila de Gràcia

La plaça de la Vila (abans plaça de Rius i Taulet i antigament Plaça Orient) és el centre administratiu de la vila de Gràcia. El seu tret més característic és el campanar de 33 metres que domina la plaça des del mig, fou construït per Antoni Rovira i Trias entre 1862 i 1864, al capdamunt del qual hi ha la mítica campana "Marieta".

Aquest canvi de nom fa realitat un vella reivindicació dels graciencs.

Més informació a la Viquipèdia: enllaç


Veure el mapa més gran

La Revolta de Quintes del 1870

L'abril del 1870, el govern espanyol va fer una lleva obligatòria de soldats i es produí una revolta popular d'oposició en diversos pobles del pla de Barcelona, entre ells la vila de Gràcia, coneguda com la Revolta de les Quintes. Els graciencs foren avisats de l'arribada de les tropes amb els tocs de la campana de la Plaça Orient. Els militars no van parar de llençar canonades des del Passeig de Gràcia durant sis dies, del 4 al 9 d'abril.

Més informació a la graciapèdia: enllaç

En el següent vídeo podeu veure la celebració de l'any 2008.


Feliç revolta!!