dimarts, 17 de març de 2009

Rutes a peu per Collserola: Font de la Budellera

El Parc de Collserola té una extensió de prop de 8.000 hectàrees i recentment s’ha decidit ampliar significativament. Amb aquest post iniciem la sèrie de rutes a peu pel parc. La idea és plantejar rutes relativament curtes i sense gaire desnivell per poder fer amb nens un mati qualsevol de diumenge.

La font de la Budellera és un dels indrets més emblemàtics del Parc de Collserola.


Ruta 1: Sortint del Centre d’Informació/Museu Verdaguer

Ruta proposada per les "Rutes del Palau Robert: "Passeig per la font de la Budellera" (enllaç)
  • Distància: 3,95 Km
  • Durada: 1h 15 min. (anar i tornar)
  • Tot el recorregut està molt ben senyalitzat.
La ruta surt del Centre d'Informació del Parc, al qual es pot arribar amb transport públic (recomenat), Ferrocarrils de la Generalitat parada Baixador de Vallvidrera, o amb cotxe, carretera BV-1462 sortint de Vallvidrera direcció a Sant Cugat fins que es pren, a mà dreta, un trencall amb indicacions cap al Centre d'Informació del Parc de Collserola).

Al costat de l'edifici del punt d'informació es troba la torre de vil•la Joana, casa on el poeta Jacint Verdaguer visqué els darrers dies de la seva vida, actualment convertida en Museu Verdaguer.

L'excursió comença agafant el camí que passa per darrere de l’escola CEIP Els Xiprers. Per fer-ho, cal situar-se a l'entrada del Centre d'Informació del Parc i agafar la pista que per la dreta es dirigeix a la carretera (cap a l'est). Immediatament després de la zona d'aparcament hi ha una desviació: es gira a l'esquerra i es puja per la pista que passa pel costat de l'esmentada l'escola.

Se segueix la pista ampla, es deixa una primera desviació a l'esquerra (5 min, 0,45 km) i, després d'un quart d'hora de pujada, es troba una bifurcació (0,75 km de la sortida). Cal girar a la dreta per una pista senyalitzada i barrada amb una cadena que baixa fins al pla de les Monges (1,15 km), on es creua un torrent i es deixa una altra pista a la dreta (que es dirigeix al revolt de les Monges).

En haver caminat una mitja hora (km 1,6 del recorregut), es passa el torrent de la Vimetera per un pont de fusta. El camí puja i 175 m enllà es deixa un viarany a la dreta, el camí de Baix, que també porta a la font. Des d'aquí hi ha una espectacular vista de la torre de telecomunicacions de Collserola.

Es continua per la pista inicial passant entre les cases de can Mandó, que queda a sota, i de can Xuliu, que queda a sobre. La pista fa un revolt molt pronunciat cap al sud-oest i, abans de girar una altra vegada, s'agafa, ara sí, el camí indicat que, per la dreta, baixa fent graonades dret cap a la font (40 min i 2,45 km de la sortida).

Als tres quarts d'hora s'arriba a la font de la Budellera (45 min i 2,6 km de la sortida). L'indret és un esplendorós alzinar que resulta de gran interès naturalístic.

Després el camí continua avall en direcció a ca n'Estisores seguint el torrent. A uns 200 m de la font es deixa una desviació a la dreta i, més avall, se surt a la pista d'accés de ca n'Estisores. Se segueix la pista ampla cap a l'esquerra durant 160 m i s'abandona per la dreta baixant per un tram esglaonat fins al revolt de les Monges, on s'arriba al cap de 55 min i 3,05 km de l'inici.

Es travessa la carretera, es baixa pel camí que surt de l'altre cantó i es ressegueix la torrentera o fondal de la Budellera fins que, al km 3,6 del recorregut, es troba el pont del camí de Vallvidrera o de les Nespreres; per la dreta es torna a sortir a la carretera, es travessa i s'agafa, enfront, la pista que porta a vil•la Joana i al Centre d'Informació del Parc de Collserola.

Després d'1 h i 15 min, i 3,95 km de recorregut, s'arriba de nou al centre d'informació i s'acaba l'itinerari.

Ruta 2: Sortint de la torre de Collserola

La font és a tocar de la torre de Collserola i arribar-hi és trivial si es coneix la seva situació. La font està situada en la vessant nord i s'hi pot acedir agafant qualsevol dels camins que surten del pàrking cap al nord (es poden veure ampliant el mapa "+" sobre la zona de la torre).

Si el que es vol és una escapada curta després d’un matí a les atraccions del tibidabo, es pot aparcar a l’aparcament de la torre i baixar-hi caminant en 10 minuts.


Mostra un mapa més gran

Recomanacions del Parc de Collserola
  • Useu el transport públic. Si aneu en cotxe, aparqueu als llocs idonis.
  • Camineu pels camins marcats i no us endinseu al boscos i conreus.
  • No llenceu deixalles. Dipositeu-les als contenidors o emporteu-vos-les a casa.


Volem agraïr especialment a en Paco i a "Gemma BCN" la seva col·laboració en aquest post.