dimecres, 11 de febrer de 2009

Festivitat de Santa Eulàlia: La Festa Major d 'Hivern

Barcelona té dues co-patrones que celebren la seva festa major en dos moments ben separats de l’any. Les festes de la Mercè són al Setembre i les de Santa Eulàlia es celebren, enguany, del 12 al 15 de Febrer.

Santa Eulàlia és la Festa Major d'hivern de la ciutat de Barcelona. Encara que menys coneguda que les festes de la Mercè, s'hi realitzen diverses activitats per tota la ciutat, principalment per la Barcelona de dintre de les segones muralles (Gòtic, Raval, Ribera). L'ajuntament simbolitza les Festes de Santa Eulàlia amb un personatge que anomena la Laia. Ella acostuma a ser la protagonista dels cartells de la festa, com el d'aquest any.


Durant les festes de la Laia es pot gaudir d'activitats tradicionals. Es celebren balls, correfocs, mostres de gegants, fires artesanes i s’expliquen contes, entre d’altres activitats.

El dia de Santa Eulàlia, el dijous 12 de febrer, hi ha una ballada de sardanes (a la plaça Sant Jaume, a les 18.30 hores) i la trobada de gegants de Barcelona (a la plaça de Sant Josep Oriol, a les 19h).

Com és tradició, el divendres 13 de febrer a les 21:30 es fa el Ball de l’àliga que, acompanyada pels gegants, arriben a la plaça Sant Jaume on l’esperen els ciutadans.

Dissabte 14 de febrer pel matí te lloc una passejada pels escenaris de la llegenda de Santa Eulàlia amenitzada per contacontes. Aquests llocs inclouen l’Arc de Santa Eulalia, la Baixada de Santa Eulalia, la Plaça del Pedró, la Plaça de l’Àngel i la Catedral de Santa Eulalia i de la Santa creu. En podeu veure la descripció en el següent document PDF

El diumenge 15 de febrer a les 18h , a la plaça de Sant Jaume, tindrà lloc el correfoc dels petits diables. I tot seguit, a les 19.30 hores, on acaba aquest primer correfoc, a l'avinguda de la Catedral, té lloc el correfoc de Santa Eulàlia.Durant aquests dies es fan activitats als museus de la ciutat (enllaç), Fires, exposicions i activitats a biblioteques (enllaç).

Per veure el programa sencer podeu anar al Programa.

Si voleu saber la història de Santa Eulàlia, podeu anar al següent enllaç.


Durant aquestes festes, a més, es permet visitar el pailebot Santa Eulàlia, amarrat al port de Barcelona.