dijous, 8 de gener de 2009

Interiors d’illa: Els jardins secrets de l'Eixample

El districte de l’Eixample compta amb 39 interiors d’illa recuperats per a l’ús ciutadà, gairebé tots ells com a jardins, on es prioritzen habitualment els equipaments infantils. L’any 1985 es va recuperar el primer interior d’illa, la Torre de les Aigües, amb la intenció de retornar a l’eixample els jardins que Ildefons Cerdà havia plantejat, però que l’especulació de principis de segle va malmetre. La idea del pla Cerdà eren illes de cases en forma de U o de dos blocs paral•lels, és a dir, illes obertes al menys per un dels costats.

Des d’aleshores, 1985, la recuperació d’aquests espais ha estat clau en el procés de revitalització de l’Eixample i actualment hi ha 39 interiors d’illa disponibles amb 84.572 m2, i 14 més en procés de recuperació, dels quals 4 ja estan en obres. En total s’incorporaran 23.471 m2 al mapa d’interiors d’illa recuperats. A més 6 dels ja recuperats seran ampliats en breu.


En el següent mapa de Google teniu marcats en color verd els interiors illa recuperats com a jardins, en color groc els interiors recuperats per a escoles i en blau els que estan actualment en recuperació. Podeu fer zooms (+) per trobar quin és el més proper i clicar en els indicadors per veure on està situada l’entrada.


Mostra un mapa més gran

Alguns dels jardins d’interior d’illa més emblemàtics, com el del Palau Robert o el de la Torre de les Aigües, els podeu veure en el següent vídeo. Cal adonar-se que les entrades a aquests jardins no sempre són clarament visibles, tot i que estan indicades amb un rètol. Així serà important saber on està l’entrada.L’ajuntament de Barcelona va crear l’empresa ProEixample S.A. per millorar els edificis de l’eixample així com per recuperar els interiors d’illa convertint-los en espais d’ús públic i zones verdes. L’objectiu estratègic del Pla de Recuperació d’Interiors d’Illes és que una de cada nou illes de l’Eixample tingui un espai interior obert al públic abans del 2011 de forma que els veïns de l’eixample puguin disposar d’una zona versa a menys de 5 minuts caminant (menys de 200 metres).

La previsió apunta que com a molt tard, l’any 2011, l’Eixample comptarà amb 50 interiors d’illa recuperats com zones verdes d’ús públic, que suposaran una superfície de més de 100.000 m2. A menys que gràcies a la crisi s’avanci obra pública i, per tant, els terminis.

A mesura que el districte va cobrint els seus interiors d’illa de verd, les zones prioritàries, a l’hora de cercar nous interiors d’illa a recuperar, són aquelles zones més mancades. Durant aquest 2008 s’han recuperat dos de noves: la placeta Maria Luz Morales i els jardins de Laura Albéniz.


El Telenotícies de TV3 va emetre aquest estiu un reportatge sobre aquests jardins interiors. El podeu veure clicant sobre la imatge a TV3alacarta:


Si teniu cap suggerència per a un nou post o voleu fer cap comentari per ampliar aquest, ho podeu fer clicant sobre l'enllaç "comentari" de sota o enviant un email a: info@BarceloNens.com