dimecres, 28 de gener de 2009

Foguerons de Sant Antoni, a Gràcia

La festa mallorquina de sa Pobla, els Foguerons de Sant Antoni, torna a Gràcia a partir d’aquest dijous 29 de gener i fins al dissabte 31, gràcies a l’Associació Cultural Albopàs de sa Pobla (Mallorca).

L’acte més vistós és l’encesa dels foguerons el dissabte 31 a partir de les 21:30 i inici de la revetlla amb les ximbombes, els cantadors i els glosadors a les 23h a la plaça de la Virreina. Els foguerons seran encesos als carrers i places que indica el mapa:

Pels nens, potser l’acte que val més la pena de seguir és la cercavila del dissabte a les 20h (recorregut marcat al mapa), on hi participen:
Banda de xeremiers de Muro i La Sacairada, Caparrots d'Estiu d'Albopàs, Geganters de Gràcia, Trabucaires de Gràcia, Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia, Bastoners de Barcelona, Dimonis d'Albopàs, Drac d'Albopàs, La Vella de Gràcia, Drac de Gràcia, Diabòlica de Gràcia, Malèfica del Coll, Gaudiamus, Drac del Coll, Kabum de Gràcia.

A més, el programa inclou exposicions, música, gastronomia i altres mostres de cultura popular. Podeu consultar l’agenda d’actes complerta en aquest enllaç (programa foguerons 2009).
En el següent vídeo hi podeu veure el cercavila de la revetlla de Sant Antoni original a sa Pobla aquest passat 16 de gener del 2009:


I per finalitzar les activitats sempre es fan els tradicionals balls i cants mallorquins a la plaça de la Virreina a les 23h (dissabte) amb els grups de xeremeiers. En el vídeo podeu veure el ball del 2007.

diumenge, 25 de gener de 2009

Xocolateria La Nena

Tocant a la Plaça de la Revolució (on acaba Verdi) i molt a prop de Travessera de Gràcia amb Torrent de l’Olla, es troba un dels grans racons de la Barcelona dels nens: la Xocolateria-Granja La Nena.

La Nena té tres zones diferenciades, una amb llibres de gastronomia (sobretot xocolata), una amb llibres de literatura i una tercera per que els nens es distreguin, res fashion, més aviat els tradicionals contes infantils, puzzles i jocs infantils.

Com que té un ambient molt familiar amb molts nens, és un bon lloc per quedar amb amics que també tinguin nens. Sobretot en tardes fredes per fer una xocolatada!!!

En l’interessant bloc culinari Cocere es diu que: “I no és només l'ambient, el menjar és boníssim. Els dolços, lògicament, dominen la carta, però també disposen de plats salats: gofres, crêpes, pastissos de poma, de pera, de llimona, de xocolata; galetes; quiches de ceba, de carbassó, de pastanaga, de porros, de nou mocada; entrepans vegetals (recomanem especialment el de formatge manxec amb tomàquet).

Per als més tradicionals, un clàssic, la xocolata amb xurros. Una xocolata feta com la d'abans i amb llet ecològica. Amb un sabor autèntic, amb cacau autèntic. També es poden prendre els batuts de fruites i sucs, també ecològics, res de concentrats i sucres afegits.”

Tot el que serveixen és absolutament casolà, els pastissos, els sucs de fruites naturals, etc...

A més té un saló per a celebracions i ven productes naturals i biològics.

Per cert, la pitjor hora per anar és a la sortida de les escoles, que està ple!!

Horari: 09.00 - 14.00 / 16.00 - 22.00. Els diumenges i festius obren una hora més tard i no tanquen al migdia.
Telèfon: 93.285.14.76
Adreça: Ramon y Cajal, 36-38, Vila de Gràcia, Barcelona


Veure el mapa més gran

dimarts, 20 de gener de 2009

La cavalcada dels Tres Tombs i la Guàrdia Urbana Muntada

El proper dissabte 24 de gener es celebra la Cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona dins dels actes de la Festa Major de Sant Antoni (enllaç). Aquesta cavalcada està formada per carruatges i genets, entre ells, els de la Guàrdia Urbana Muntada de Barcelona. Amb la Cavalcada dels Tres Tombs s’obre el calendari de festes populars de Barcelona.

La cavalcada començarà a les 10:30 i el seguici serà obert pels llancers de la Guàrda Urbana.


Veure el mapa més gran

La Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana
Les cavallerisses de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana estan situades al final del carrer Wellington (on acaba el tram besòs), just al costat de l’entrada est del zoo i dins la mateixa illa que el parc de la Ciutadella. Eventualment, principalment en diumenges, es poden visitar i es fan petites exhibicions de doma al pati d’ensinistrament.


Veure el mapa més gran

Un article al diari Avui sobre aquesta unitat explicava que: “La unitat muntada té 36 cavalls. Tots són mascles i la majoria estan sencers (un 80% dels animals). Els capats són animals cedits per particulars. Els cavalls tords (blancs i grisos) són els que munta la banda de música (de 12 a 16 genets) -toquen instruments de metall i de percussió-, excepte el mestre, que tradicionalment munta un cavall negre que va guarnit amb els ormetjos (capçades, brides, pitrals) de color blanc. Els castanys, alatzans (pèl-rojos), negres i tords s'usen a l'espectacle de doma i al carrusel (de 12 a 24 genets).” (enllaç)

Tot i això, cada any té menys cavalls, menys genets i es fan menys exhibicions. El 1987 a les quadres del carrer Wellington hi havia 57 cavalls i enguany, només 36. A més, la proposta de portar-los al castell de Montjuïc, on els animals tindrien més espai, no ha prosperat.

Per més informació us podeu baixar el següent arxiu PDF

diumenge, 18 de gener de 2009

Les activitats al vell Zoo i el nou Zoo

El Zoo de Barcelona és un lloc dinàmic on s’hi realitzen moltes activitats i tallers. En aquest post fem un resum de les més destacades per nens i finalment mostrem com serà el Nou Zoo de Barcelona.

Tot i que les tarifes estàndards són de 16 € adults i 9,6 € nens (enllaç), tenen una amplia gamma de tarifes especials. Si es va al Zoo dos o tres cops l’any recomanem fer-se soci, ja que per 70€ anuals es pot fer sòcia tota la familia (+15€ de quota d’alta el primer cop). A més descompten les entrades ja comprades.

El plànol del zoo es pot veure clicant aquí i els horaris de taquilles són:


Activitats infantils:
 • Parlem dels animals: Cada setmana es pot preguntar in situ tot allò que es vulgui saber als educadors i cuidadors del Parc Zoològic de determinats animals.
 • Festes d’aniversari: Dissabtes i diumenges de 10:30 a 13 h. Tarifa: 20,25 €/socis i 24,10 €/no-socis (enllaç). Permeten als nens de l'aniversari tocar els dofins!
 • Dissabtes d’aventura: Per a nens i nenes de 4 a 11 anys on fan activitats amb els animals. Dissabtes de 10h a 13h. Tarifa: 15,9 €/socis i 23 €/no-socis (enllaç).
 • Matins al Zoo: Activitat per a tota la família per descobrir aspectes del Zoo no visibles per al públic. (enllaç).
El Nou ZOO de Barcelona
Finalment aquí teniu un video amb la presentació del Nou ZOO de Barcelona, que estarà dividit en dues localitzacions diferents: Ciutadella i Fòrum.I tot i que no podrà estar en el nou zoo, volem fer un petit homenatge a en Floquet de Neu...

dimecres, 14 de gener de 2009

Parc de la Ciutadella: Polifacètic

El parc de la ciutadella és amb diferència el parc més polièdric de Barcelona. Disposa de diversos museus, un hivernacle, un llac, una cascada, una ludoteca, escultures catalogades, un zoo, un Parlament i, fins i tot, un mamut de pedra de mida natural.

En aquest primer post dedicat al parc veurem gairebé tot el parc excepte el zoo. Pròximament farem un especial sobre el present i futur del zoo (que finalment ja s’ha decidit).


Veure el mapa més gran

El parc té unes 18 hectàrees i es va construir sobre l’antiga (i odiada) ciutadella militar de Felip V del segle XVIII, i modificada anys més tard per l’Exposició Universal de 1888 tan ben detallada per Mendoza a la Ciutat dels Prodigis.

La gran esplanada davant de la cascada pemet que s'hi realitzin gran quantitat d'actes i reunions d'associacions mentre que els seus espais de gespa en forma de turonets permet gaudir del parc tranquil·lament encara que hi hagi molta gent.El Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella està format pels de Geologia i el de Zoologia. En ells s’organitzen habitualment tallers: Activitats de diumenge per famílies

El llac del parc de la ciutadella permet amenitzar la visita amb un passeig amb barca.La ludoteca està bastant bé i és un bon lloc per deixar als nens una estona. Tot in no tenir un horari molt ampli obren cada dia mati i tarda (diumenges només matins):


I el mamut...

dijous, 8 de gener de 2009

Interiors d’illa: Els jardins secrets de l'Eixample

El districte de l’Eixample compta amb 39 interiors d’illa recuperats per a l’ús ciutadà, gairebé tots ells com a jardins, on es prioritzen habitualment els equipaments infantils. L’any 1985 es va recuperar el primer interior d’illa, la Torre de les Aigües, amb la intenció de retornar a l’eixample els jardins que Ildefons Cerdà havia plantejat, però que l’especulació de principis de segle va malmetre. La idea del pla Cerdà eren illes de cases en forma de U o de dos blocs paral•lels, és a dir, illes obertes al menys per un dels costats.

Des d’aleshores, 1985, la recuperació d’aquests espais ha estat clau en el procés de revitalització de l’Eixample i actualment hi ha 39 interiors d’illa disponibles amb 84.572 m2, i 14 més en procés de recuperació, dels quals 4 ja estan en obres. En total s’incorporaran 23.471 m2 al mapa d’interiors d’illa recuperats. A més 6 dels ja recuperats seran ampliats en breu.


En el següent mapa de Google teniu marcats en color verd els interiors illa recuperats com a jardins, en color groc els interiors recuperats per a escoles i en blau els que estan actualment en recuperació. Podeu fer zooms (+) per trobar quin és el més proper i clicar en els indicadors per veure on està situada l’entrada.


Mostra un mapa més gran

Alguns dels jardins d’interior d’illa més emblemàtics, com el del Palau Robert o el de la Torre de les Aigües, els podeu veure en el següent vídeo. Cal adonar-se que les entrades a aquests jardins no sempre són clarament visibles, tot i que estan indicades amb un rètol. Així serà important saber on està l’entrada.L’ajuntament de Barcelona va crear l’empresa ProEixample S.A. per millorar els edificis de l’eixample així com per recuperar els interiors d’illa convertint-los en espais d’ús públic i zones verdes. L’objectiu estratègic del Pla de Recuperació d’Interiors d’Illes és que una de cada nou illes de l’Eixample tingui un espai interior obert al públic abans del 2011 de forma que els veïns de l’eixample puguin disposar d’una zona versa a menys de 5 minuts caminant (menys de 200 metres).

La previsió apunta que com a molt tard, l’any 2011, l’Eixample comptarà amb 50 interiors d’illa recuperats com zones verdes d’ús públic, que suposaran una superfície de més de 100.000 m2. A menys que gràcies a la crisi s’avanci obra pública i, per tant, els terminis.

A mesura que el districte va cobrint els seus interiors d’illa de verd, les zones prioritàries, a l’hora de cercar nous interiors d’illa a recuperar, són aquelles zones més mancades. Durant aquest 2008 s’han recuperat dos de noves: la placeta Maria Luz Morales i els jardins de Laura Albéniz.


El Telenotícies de TV3 va emetre aquest estiu un reportatge sobre aquests jardins interiors. El podeu veure clicant sobre la imatge a TV3alacarta:


Si teniu cap suggerència per a un nou post o voleu fer cap comentari per ampliar aquest, ho podeu fer clicant sobre l'enllaç "comentari" de sota o enviant un email a: info@BarceloNens.com

dissabte, 3 de gener de 2009

Cavalcades dels Reis d'Orient

Barcelona tindrà aquest any 16 cavalcades de Reis d'Orient pels diferents barris a més de la Gran Cavalcada municipal i dues de carters i patges reials. En aquest post resumim les principals activats organitzades per dates, activitats i barris.

Com dèiem en posts anteriors, enguany l’ajuntament s’ha decidit a fer una web on recopila molta de la informació de les activitats que es fan al Nadal a Barcelona (Nadal 08). Tot i que la mostra de forma un tant confusa.

Activitats pel dia 4 de Gener

(Gràcia) Cavalcada de Carters Reials a Gràcia. Avança mentre recull cartes i reparteix caramels. El Recorregut surt a les 18h dels Jardinets de Gràcia, passa per Travessera de Gràcia, Sant Antoni M. Claret i acaba a la plaça de Rius i Taulet a les 19:30h. (detall recorregut)

(Sants) Arribada del Patge Reial al Poble-sec. Inici de la rua al Parc de les Tres Xemeneies a les 18:30. (detall recorregut)

(Sants) Els Tallers Reials obren les portes. Es podrà veure de prop les carrosses dels Reis d'Orient de la Gran Cavalcada i l'estel de Nadal gegant i els nens podran parlar amb el Patge Gregori (teniu la foto a sota), l'ambaixador dels Reis Mags, i observar de prop els seguicis dels Reis. També es podrà veure com fer els vestits màgics dels Reis i els patges. Només pots visitar els tallers el diumenge al Palau d'Alfons XII (Fonts de Montjuïc), d'11.30 a 18.30 hores. L’entrada és gratuïta.

Activitats pel dia 5 de Gener: Cavalcades als barris

(Gracia) El rei gaspar recollirà les cartes dels nens a la plaça Rovira a partir de les 17.30. Sempre hi ha molta gent i a darrera hora és el millor moment si no es vol fer molta cua.

Sants Montjuïc/Les Corts:
 • Cavalcada de Reis a Sants - Les Corts. Inici a la plaça Comas. (detall recorregut)
 • Cavalcada de Reis a La Marina. Inici a la plaça de les Matemàtiques. (detall recorregut)
Sant Martí:
 • Cavalcada de Reis al barri del Besòs. Inici al carrer taulat a les 18h. (detall recorregut)
 • Cavalcada de Reis a l'Eix-Prim. Inici a Fòrum/Josep Pla a les 18h. (detall recorregut)
 • Cavalcada de Reis al Poblenou. Inici a Selva de Mar a les 18h. (detall recorregut)
 • Cavalcada de Reis al Clot - Camp de l'Arpa. Inici a cantonada Trinxant-Freser a les 18h. (detall recorregut)
Sant Andreu:
 • Cavalcada de Reis al barri del Bon Pastor. Inici a Foc Follet a les 17h. (detall recorregut)
 • Cavalcada de Reis de Sant Andreu i La Sagrera. Inici a la plaça de l‟Estació de Sant Andreu Comtal a les 17:30 (detall recorregut)
 • Cavalcada de Reis del Congrés Indians. Inici a de la placeta de l'AVV Congrés a les 18h. (detall recorregut)
 • Cavalcada de Reis a Trinitat Vella. Inici a la plaça de la Trinitat a les 18:30. (detall recorregut)
Nou Barris:
 • Cavalcada de reis de la Zona Nord. Inici a l'escola Mestre Morera a les 16:30. (detall recorrregut)
 • Cavalcada de Reis a Nou Barris. Inici al carrer Aiguablava a les 18h. (detall recorrregut)
Horta:
 • Cavalcada de Reis a la Teixonera. Inici al carrer Arenys a les 19h. (detall recorrregut)
 • Cavalcada de Reis d'Horta-Guinardó. Inici a la plaça de la palmera a les 18h. (detall recorrregut)
Sarrià i Sant Gervasi:
 • Cavalcada de Reis a Sarrià. Inici a l’Escola de les Salesianes al Pg. de Sant Joan Bosco a les 19h. (detall recorrregut)
 • Cavalcada de Reis a Sant Gervasi. Inici a la plaça Bonanova a les 18:30. (detall recorrregut)

Activitats pel dia 5 de Gener: Gran Cavalcada de Barcelona

Els Reis d’Orient arribaran el dia 5 de gener al Moll de la Fusta a bord del paquebot Santa Eulàlia a les 17h,, on l'alcalde de Barcelona els donarà la benvinguda en nom de tota la ciutat. A les 18h es traslladarà Ses Majestats a la Ciutadella amb cotxes d'època i a les 18.30 s’iniciarà la Cavalcada.

El recorregut: avinguda del Marquès de l'Argentera, Via Laietana, plaça d'Urquinaona, Fontanella (19.30 h), plaça de Catalunya, Pelai, plaça de la Universitat, ronda de Sant Antoni, Sepúlveda, Vilamarí, Lleida, Rius i Taulet i Font Màgica de Motjuïc (21h).

La pàgina web de l’ajuntament ha fet una animació on es relaciona el recorregut amb les parades de metro més properes (cal clicar sobre el simbol "+" de la zona escollida):